<>

 
 
 

Gyorsan szeretnél értesülni a profitipp.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 

 
 
 
 

380-szoros odds a Dárdai-csapat bajnoki címére

A Bayern még jobb lesz Ancelottival, Gulácsi és Kleinheisler nagy lehetőség előtt, Szalai nehéz helyzetben – Bundesliga-beharangozó Moncz Attilával.

Az élbajnokságok közül utolsóként a legtöbb magyar légióst foglalkoztató német Bundesliga is elrajtol a hétvégén. Társoldalunk, a Rangadó.hu ennek apropóján Moncz Attila szakírót kérdezte a bajnoki esélyekről, a Dárdai Pál vezette Hertha BSC kilátásairól, illetve a német élvonalban szereplő magyar légiósok, Kleinheisler László, Szalai Ádám, Gulácsi Péter és Kalmár Zsolt várható szezonjáról.

Az élen a helyzet (nagyjából) változatlan

– Az elmúlt évekhez hasonlóan azt várom, hogy a Bayern München uralja majd a bajnokságot, ezzel a kerettel gyakorlatilag kijelenthető, hogy kötelező a bajnoki cím a bajoroknak. Josep Guardiola helyét Carlo Ancelotti vette át a csapatot, ez több változást is hoz majd a gárdánál, kettőt külön is kiemelnék. Egyrészt nem a labdabirtoklás lesz a játék középpontjában, ahogy azt a Dortmund elleni Szuperkupa-meccsen már láthattuk, másrészt az olasz szakvezető csapatai rendre tavasszal kerülnek csúcsformába, arra az időre, amikor a „kupákat osztják”, ellentétben Guardiolával, aki a nagyon erős őszi formát sokszor nem tudta átmenteni tavaszra – Ancelottival így a BL megnyerésére is nagyobb esélyük lehet a münchenieknek.

KI LESZ A BAJNOK?

(Nézzük a Tippmix idény előtti oddsait!)

Bayern München (1.12), Dortmund (5.75), Leverkusen (22), Schalke (45), Wolfsburg (45), Mönchengladbach (60), RB Leipzig (220), Mainz (310), Hertha (380), Hoffenheim (410), Frankfurt (440), Bremen (450), Hamburg (480), 1. FC Köln (490), Augsburg (590), Freiburg (670), Ingolstadt (750), Darmstadt (890)

– Az úgymond kihívóknak, gyakorlatban az üldözőknek ugyanazokat a csapatokat mondanám, melyek az előző szezonban odaértek a BL-helyekre – a Dortmund, a Leverkusen és a Mönchengladbach követheti a Bayernt a tabellán, bár megelőzni aligha fogják tudni a címvédőt, mindössze abban reménykedhetnek, hogy szoros lesz a bajnokság. A Dortmund kerete nagyot változott, ám az érkezők nem pótolják a bajorokhoz távozó Hummelst, aki óriási veszteség a sárga-feketéknek – halkan jegyzem meg, Götze beilleszkedésével is lehetnek gondok, a szurkolók nem felejtenek könnyen. A Leverkusen továbbra is jó, bár inkább elöl: Volland remek igazolás, de a védelem még Dragovic érkezésével sem az igazi, a pontrúgásoknál hihetetlenül sebezhető, ezért nem lehet velük igazán komolyan számolni. A Mönchengladbach elvesztette legjobb játékosát, Granit Xhakát, de a negyedik helyre így is odaérhet, hiszen a Schalke új menedzserrel, Weinzierl-lel vág neki a bajnokságnak, akinek szerintem kell egy év, hogy a saját képére formálja a csapatot.

Nem várható újabb Hertha-csoda, de Dárdai helye biztonságban van

– Ami a Herthát illeti, az előző kiírásban szerzett hetedik hellyel a csapat még úgy is a várakozások felett teljesített, hogy sokáig a BL-helyekért volt harcban – ebben pedig óriási szerepe volt Dárdainak. Azt mondom, egy hasonló szereplés nem reális, a tavaszi és az Európa Liga-selejtezőjében látott csapat pedig nem egy gyengélkedő Hertha, hanem az a szint, amit a berliniek igaziból tudnak.

– Egyetlen fővárosi Bundesliga-csapat létére az együttesnek német mércével mérve igen szűkösek az anyagi lehetőségei: nincs igazán pénzes szponzoruk, hihetetlenül magas a stadionbérleti díjuk, és relatíve kevés szurkolójuk is van – ezek ismeretében nem meglepő, hogy gyakorlatilag egyetlen valamirevaló igazolást hajtottak csak végre eddig a nyáron, Duda érkezett a Legiától. A keret nem elég bő, ezért bár elsőre furcsa lehet, de azt mondom, az EL-kiesés jót tett a csapatnak. Korábban nem egyszer láttuk már, hogy egy nemzetközi kupa főtáblájára jutott úgymond kiscsapatot felőrölt a háromfrontos harc, és a bajnokságban ennek következményeképp a kiesés ellen küzdött – Dárdaiék így megmenekültek a szerda-szombat meccsritmustól, és szerintem egy nyugodt középmezőnybeli helyezést fognak hozni a bajnokságban.

– Hogy Németországban úgy gondolják, Pali nagy eséllyel nem marad a csapat élén a szezon végéig? Én nem hiszem, hogy eltávolítanák, hacsak nem mutat tartós, hónapokon át tartó rossz formát – Berlinben ő ikon, a csapat egyik arca, nagyon sok dolognak kell félrecsúsznia ahhoz, hogy megváljanak tőle.

Gulácsi és Kleinheisler robbanthat, Szalai nagyon nehéz helyzetben

– A magyar légiósok közül én leginkább Gulácsi Péter szereplésére leszek kíváncsi: jelenleg úgy fest, hogy kiharcolta magának a helyet, és ő lesz az újonc RB Leipzig első számú kapusa a szezonban, ami hatalmas szó. Ha jó teljesítményt nyújt, akár még Király Gábor utódja is lehet a válogatottnál, hiszen a rendszeres külföldi, ráadásul élbajnokságban való szereplés óriási előny. A szintén lipcsei Kalmár Zsoltra szerintem egy újabb kölcsönév vár.

– Érdekes lehet másik két légiósunk, Kleinheisler László és Szalai Ádám szezonja is. Kleinheisler azzal, hogy a szerintem rendkívül hektikus idény elé néző Werderből a Darmstadtba került, nagyon jól járt – nincsenek nagy elvárások a csapattal és vele szemben sem, ugyanakkor rendszeres játéklehetőséghez juthat. A brusztolása, küzdeni tudása nagy előny lehet az egyértelmű kiesőjelöltnél. Szalaira már nehezebb feladat vár: hiába az Európa-bajnoki gól és az ezzel járó lendület, valamint a felkészülési meccseken mutatott eredményes játék, a Hoffenheimnél nem fogják egyhamar elfelejteni neki a pocsékul sikerült tavaszt. A csapatok belső ügyeiben általában jól informált Kicker szerint például Szalai mindössze az ötödik a Hoffenheim-csatárok rangsorában, Wagner és Kramaric mellett Vargas és Uth is előtte van, innen pedig nagyon nehéz lesz beverekednie magát a csapatba, vagy egyáltalán komoly lehetőséghez jutnia – ugyanakkor így, hogy az Európa-bajnokság után nem igazolt el, már csapatot váltania sem lesz könnyű a transzferidényből hátralévő néhány napban.

 
 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!