<>

 
 
 

Gyorsan szeretnél értesülni a profitipp.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 

 
 
 
 

Ez a hat csapat nyerheti meg a Bajnokok Ligáját

A Barcáé a legerősebb keret, Ancelottival csúcsra érhet a Bayern, a Leicesternek szerencséje van - BL-esélylatolgatás Bozsik Péterrel.

Kedden megkezdődnek a Bajnokok Ligája 2016-17-es kiírásának főtáblás küzdelmei, aminek apropóján társoldalunk, a Rangadó.hu Bozsik Péterrel beszélgetett – a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya a csoportok elemzése mellett a végső győztest illetően is leadta a tippjét.

A sors kegyeltjei: Leicester, Napoli, Tottenham

– A sorsolás után több topligában szereplő, sztárcsapatnak azért nem mondható együttes is hálát adhatott az égieknek, hogy könnyű csoportba került. A B-csoportból az olasz Napolinak illene továbbjutnia, mellettük a Benfica jut még szerintem az egyenes kieséses szakaszba. A portugál csapatok évről-évre képesek jól teljesíteni, hatalmas tehetségeket előrántani a kalapból, és meglepetést szerezni – a Benficának ebben a csoportban még erre sem lesz szüksége, bár a Besiktas és a Dinamo Kijev sem újonc a nemzetközi porondon, de a nyáron mindkét együttes alaposan meggyengült, az esélyek nem mellettük szólnak.

– Az E-csoport talán a legkiegyenlítettebb négyes, itt tippelni is nehezebb, hiszen a Tottenham, a Bayer Leverkusen és a Monaco közt nincs nagy különbség játékerőben, sőt, az orosz CSZKA Moszkvát sem lehet teljesen leírni – folytatta Bozsik. – Mégis azt mondom, az angolok és a németek valamivel esélyesebbek riválisaiknál – a Tottenhamnek óriási szerencséje volt egyébként, Kane-ék harmadik kalaposként jó eséllyel kerülhettek volna olyan csoportba, ahonnét csak bravúrokkal juthattak volna tovább, ebben a négyesben azonban talán nekik van a legnagyobb sanszuk arra, hogy kvalifikálják magukat a nyolcaddöntőbe.

– Az angol címvédő Leicester sem panaszkodhat: sokan mondták, hogy a Bajnokok Ligájában majd betlizni fog a csapat, de ez egy ilyen csoportban nem valószínű – a „rókák” mellett a Porto, a Bruges és a Köbenhavn szerepel még a G-jelű négyesben. Könnyű dolga azért valószínűleg nem lesz Ranieri együttesének, de az egyik, ha nem a leggyengébb csoportba kerülve elmondható, hogy ők a favoritok – pedig a legtöbb négyesből jó eséllyel kipottyannának. Mellettük a Porto verekedheti még be magát a 16 közé, nem lebecsülve a másik két csapatot, de a Bruges és a Köbenhavn nem biztos, hogy megüti a BL-szintet.

A „nagyoknak” nem okozhat gondot a továbbjutás

– Az A-csoportban az évek óta titkos favoritnak tartott PSG tűnik a legerősebbnek, persze nagy kérdés, hogy az új edző, Unai Emery össze tudja-e úgy rakni a gárdát, ahogy azt elődje, Laurent Blanc tette. Ha igen, akkor a párizsiak Ibrahimovic távozása ellenére is bejuthatnak a legjobb négy közé. Bár korábban megéltek már néhány nehéz pillanatot, a csoportkör abszolválása az Arsenal számára sem jelenthet nagy gondot, az „ágyúsoknak” inkább tavaszra kellene formába lendülniük – azonban az elmúlt évekhez hasonlóan most sem látom bennük a nagy meneteléshez szükséges erőt. A Ludogorec szerintem nem nagyon reménykedhet, nagyjából elérte a maximumot a csoportkörrel, és bár a Basel az Európa Ligában már megmutatta, hogy képes remek futballt játszani nemzetközi színtéren is, azért a Bajnokok Ligája magasabb szint, két ilyen sztárcsapat mellett pedig nem sok sansza van a továbbjutásra.

– A C-jelű kvartett az egyik legizgalmasabb, és kétségtelenül a legpikánsabb csoportnak ígérkezik a két végső győzelemre is esélyes óriás, a Barcelona és a Manchester City részvételével. Véleményem szerint a katalánok kerete a legerősebb a mezőnyben, legtöbbször ellenállhatatlan futballt játszanak. Érdekes lesz nézni, hogy Guardiola mennyire tudja majd átültetni a filozófiáját a Manchester City-játékosokba – ha minden a terv szerint megy, akkor két nagyon hasonló játékot produkáló csapatot látunk majd a csoportban. Sőt, a Mönchengladbachtól sem áll messze ez a felfogás: a németek is ezt próbálják meg sikerre vinni, de a keretük természetesen nem említhető egy lapon a fentebb említett sztárcsapatokéval – így a továbbjutás számukra és a skót Celtic számára sem reális célkitűzés.

– Hasonló a helyzet a D-csoportban is, ahol a Bayern München és az Atlético Madrid számít favoritnak – bár gyorsan hozzátenném, hogyha a Rosztovnak nem is, a PSV-nek itt van arra esélye, hogy megszorongassa a nagyokat, különösen Griezmannékat. A bajoroknál – bár a BL-döntő nem jött neki össze – Guardiola kiváló csapatot hagyott maga után, ami Ancelotti tapasztalatával és a sztárjátékosokhoz, az egyéniségekhez való érzékével kombinálva ütős elegyet alkot, a sorozat egyik nagy esélyesévé téve Mülleréket.

Bár kevésbé tartom erősnek a csapatot, de az sem lenne meglepetés, ha az elmúlt években rendre bizonyító Atlético Madrid is odaérne a legjobb négy közé – annál is inkább, hiszen az elmúlt három évben kétszer is finálét játszottak a „matracosok”. Ráadásul a nyári igazolásaikból az is látszik, hogy idén készek kilépni a brusztolós védekező-gárda skatulyából, és Gameiro, valamint Gaitán érkezésével talán bátrabb, támadóbb focit játszanak a nagyok ellen is.

– Az F-jelű négyesből is kiemelkedik két csapat, méghozzá a Real Madrid és a Borussia Dortmund. Az előbbi címvédőként ismét a sorozat egyik nagy esélyese, egyértelműen a négy legerősebb csapat egyike, és a német egyesületeket sem lehet soha leírni, még akkor sem, ha a sárga-feketék most nem tűnnek elődöntőre esélyesnek. A portugál csapatok erejéről fentebb már tettem említést, a Sporting itt is kellemetlen perceket okozhat majd a nagyoknak, és a Dortmundot akár meg is szorongathatják. Nikolics Legiája várhatóan inkább védekezni fog, kevesebb lehetősége lesz a csatároknak, de a magyar támadó mindig megtalálja a módját, hogy helyzetbe kerüljön, az adottságai végett pedig a legrangosabb kupasorozat főtábláján is jó esélye van arra, hogy folytassa a gólgyártást – annál is inkább, hiszen 2012-ben a Videoton is hasonló, kontratámadásokra épülő játékot játszott az EL-ben, és Nikolics ott is betalált, ráadásul épp a Sporting kapujába.

– A Juventus biztos továbbjutónak tűnik a H-csoportban, a nyáron remekül erősítő torinóiakat is esélyesnek tartom a négy közé jutásra, de mögöttük nagy harcban lehet a második helyért a Sevilla és a Lyon. Papíron az elmúlt három Európa Ligát megnyerő spanyoloknak áll a zászló, de az új edző mellett – a sikertréner Emeryt Sampaoli váltotta – a keret is jelentősen átalakult, ezért akár a szebb napokat megélt francia csapat is besurranhat a legjobb 16 közé – bár ha így is lesz, tavasszal már aligha terem sok babér Lacazették számára a BL-ben. A Dinamo Zagreb rendszeres nemzetközi résztvevő, és az előző kiírásban azt is megmutatta, hogy akár még a sztárcsapatokra is veszélyt jelenthet, de a továbbjutásért nem lesz harcban ebben a négyesben.

Heten esélyesek az elődöntőre, de ki nyeri meg a BL-t?

– A négy közé jutásra hat csapatot, a Barcelonát, a Bayern Münchent, a Real Madridot, a Juventust, a PSG-t és a Manchester Cityt tartom esélyesnek – illetve ha csapaterőben el is marad egy kicsit a felsoroltaktól, az edző személye miatt az Atlético Madridot is ide venném még. Azt azért hozzá kell tennem, hogy mint minden kieséses rendszerű sorozatban, a szerencsének és a sorsolásnak óriási szerepe van abban, hogy ki érhet oda a végén – egy-két szerencsés párosítással egy gyengébb csapat is odaférhet a legjobbak közé, míg nehéz sorsolással, esetleg egy-két hét rossz periódussal az esélyesek is idejekorán búcsúzhatnak – emlékezzünk csak a tavaszi Barcelonára, hogy mást ne mondjak. Ennek ellenére – bár talán egy kicsit elfogult vagyok – úgy gondolom, hogy ebben a szezonban is a Barcának van a legerősebb kerete, és Messiék játsszák a legszebb és legeredményesebb futballt, így őket tartom a legnagyobb esélyesnek – számomra a legnagyobb boldogságot az jelentené, ha a Guardiola által magasabb szintre emelt Manchester Cityvel csapnának össze a fináléban – zárta interjúját Bozsik Péter.

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!