<>

 
 
 
Ezúttal a Tony Parker nélküli francia válogatottat térképezte fel El Ninno, a rangado.hu kosárszakértője.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a profitipp.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 

 
 
 
 

Mire mennek Tony Parker nélkül a franciák?

Ezúttal a Tony Parker nélküli francia válogatottat térképezte fel El Ninno, a rangado.hu kosárszakértője.

Van valami a franciák mentalitásában, ami teljesen kiszámíthatatlanná teszi őket! A FIBA ranglistáján a 8. helyre értékelik a csapatot. A kosárlabda szerető néző és sportfogadó viszont teljesen elbizonytalanodik. A szlovéniai Eb elődöntőjében Tony Parker húzta a fináléba a csapatot, hogy aztán a litvánokat elintézze a gall válogatott egy csodás iskolajátékkal, ami a csapatmunkájuk dicsérete volt.

Világbajnokságokon eddig nem sok babér termett a franciáknak, ötször tudták kvalifikálni magukat, de érmet nem tudtak szerezni. Most is, akárcsak az Eb-n, Vincente Collet vezeti a legjobb gallokat, és miért is lenne másként? Eddigi edzői karrierje a kettesek jegyében halad, kétszer volt az év edzője, kétszer nyert francia bajnokságot. Na és persze két Európa bajnoki érme van. Litvániában a döntőben kaptak ki a spanyoloktól, majd Szlovéniában a litvánokat győzték le. Remek pszichológus és jó motivátor.

Két nagy hiányzója van a galloknak: Alexis Ajinca, aki nagyon fog hiányozni a palánk alól a 220 centiméterével és a rutinjával, na és persze a gall csapat esze, a San Antonio játékmestere, a legendás 9-es, Tony Parker. Nagyon nagy szezont futott a Spurs-szel, és most jól megérdemelt pihenőjét tölti. Talán bevállalhatta volna a vébét a belga-francia, de ha az NBA-s nagyágyúk többsége pihen, akkor Ő miért ne relaxálna egy kicsit?

Thomas Huertelnek - a Laboral Kuxatól - és Antoine Diotnak - a Strasbourgtól - kell felnőnie a feladathoz, és vezetni a csapatot, felvinni a labdát, leosztani, triplákat dobni, provokálni a személyi hibákat. A kihívás arányosan nagy az estleges elismeréssel! Az NBA-t öt játékos képviseli: Nicolas Batum a Portlandból, egy nagy munkabírású, lepattanózásban hatékony ugrógép, akitől simán el lehet várni a 10-15 pontot meccsenként. Evan Fournier az Orlando csapatától, ügyes, agilis védő, aki elsősorban remek belépőivel ejti zavarba a palánk alatti lomhább, magasabb ellenfeleket. Boris Diaw Parker csapattársa, rutinos, fizikális adottságai nagyon jók, és akár távolról is rádobja, ha teret hagynak neki. Rudy Gobert az Utah centere, nagyon nagyot kell bizonyítania, hogy előlépjen második opcióként a palánk alatt. Magassága megvan, de a felhajtóerő termetéhez képest nem nagy durranás. Európában sokkal ügyesebb centerek teremnek, akik 1.5 méterre a gyűrűtől nem pattintják le a labdát, hanem egyből célra törnek. Ian Mahinmiről mindent elmond, hogy hiába az NBA! Az Indiana Pacers játékosaként mégis második megoldásként számít rá a szakvezető!

Az első számú center, akit Collet favorizál, Joffrey Lauvernge, a Khimki erőembere. Bár alacsonyabb, fiatalabb, és nem is olyan erős, mégis jobban harap, találékonyabb és erőszakosabb, mint nagyobb nevű csapattársa.

Florent Pietrus a Nancyból érkezik, sokat látott veterán, akinek voltak már nagy csatái Európa legerősebb bajnokságában. Mickael Gelabale szintén a Khimkiből kapott behívót. Akár a gallok húzóembere is lehet. Tapasztalt, finom kezű játékos, feltűnően ügyesen gazdálkodik kis területen is. Addig térül-fordul, míg valahogy megoldja, vagy odacsapnak neki. Ki kell tenni neki a behajtani tilos táblát a tripla vonal közelében, mert ha közel engedik, abból bizony baj is lehet!

Mit várhatunk a franciáktól?

Ha azt javasoltam, hogy a spanyolokra érdemes tenni 3.5-ért és a litvánok végső győzelmét sem szabad elvetni 51-szeres pénzért, akkor most miért mondanám, hogy 36-szoros pénzért a bármire képes franciákra ne tegyünk egy kis aprót?

Motiváltak, megnyerték az Eb-t! Két fontos játékosuk hiánya most mások előtt teremt nagy kiugrási lehetőséget. Próbáljunk meg optimista francia fejjel gondolkodni - ne a pesszimista magyaréval! Ha nincs ott a legjobb játékmester és a legjobb center, de ott van két másik, aki pótolni tudja megfelelő rotációval, abból akár még jó dolog is kisülhet!

A lepattanók megszerzésében egészen biztosan jók lesznek, hármasokban sem lesz gond, sőt, a büntetőket is jól szórják. Ha a palánk alatti harcokban megoldást találnak, akkor ebből lehet egy újabb meglepetés!

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!